Γενιά του Χάους
Share
 

Το Πάσχα του 1982, τρείς φίλοι από ένα προάστιο της Αθήνας, ο Νίκος Βοσδογάννης κιθάρα, φωνή και στίχους, ο ξάδερφός του Νίκος Βοσδογάννης μπάσο και ο Θοδωρής Ηλιακόπουλος τύμπανα και στίχους, δημιουργούν το συγκρότημα "Αντι-Κουλτούρα" με new wave-punk επιρροές και πολιτικοποιημένο στίχο.


Χειμώνα του '83 αποχωρεί ο κιθαρίστας Νίκος και στη θέση του έρχεται ο Κώστας Χατζόπουλος συμβάλλοντας επίσης με στίχους και φωνητικά και ο 'Αρης Λαμπρίδης στη φωνή. Τότε η μπάντα μετονομάζεται σε "Chaos Generation" και εντάσσεται στην πρωτοεμφανιζόμενη Αθηναϊκή punk σκηνή. Στις 7 Απριλίου εμφανίζονται live μαζί με τους "Ex Humans" στο club "Σοφίτα" στην Πλάκα ενώ λίγο αργότερα αλλάζουν οριστικά το όνομά τους σε "Γενιά του Χάους". Τέλος του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησαν μαζί με τους φίλους τους "Αδιέξοδο", την split κασέτα σε παραγωγή της "Art Nouveau" με τίτλο "Η Γενιά του Χάους και το Αδιέξοδο σας εύχονται Καλή 'Ορεξη", η οποία περιείχε έξι κομμάτια τους.
Το '84 αποχωρεί και ο άλλος Νίκος και τη θέση του στο μπάσο παίρνει ο 'Ακης Αμπράζης ενώ φεύγει και ο 'Αρης Λαμπρίδης και στη θέση του έρχεται ο Δημήτρης Δρακόπουλος. Την άνοιξη υπογράφουν στην δισκογραφική "Enigma Records" και τον Ιούλιο ηχογραφούν τα κομμάτια "Μπασταρδοκρατία" και "Επιθανάτιος Ρόγχος" συμμετέχοντας στην πρώτη συλλογή ελληνικών punk συγκροτημάτων "Διατάραξη Κοινής Ησυχίας".
Το '85 κυκλοφόρησε από φίλους των δύο συγκροτημάτων χέρι με χέρι μια split κασέτα με τους "Αδιέξοδο", από το live τους τον Ιανουάριο στο Αγρίνιο στο "Σινεμά 'Ανεσις" με τίτλο "Η Γενιά του Χάους και το Αδιέξοδο σας εύχονται Καλό Πάσχα".
Αρχές του '86 αποχωρεί ο Δ. Δρακόπουλος και ο Θ. Ηλιακόπουλος αναλαμβάνει πλέον τον ρόλο του frontman. Το Μάϊο υπογράφουν μονοετές συμβόλαιο με τη δισκογραφική "Δικαίωμα Διάβασης" (αργότερα "Di-Di Music") και μπαίνουν στο studio στα πλαίσια της ηχογράφησης του πρώτου ομώνυμου L.P. τους που κυκλοφορεί το καλοκαίρι. Το φθινόπωρο ο Αμπράζης αναχωρεί για τη Γαλλία (όπου και παίζει μπάσο στους "Parkinson Square") και στη θέση του έρχονται οι: Δημήτρης Παππάς κιθάρα και φωνητικά και Αλέξης Αλιφέρης μπάσο. Εμπλουτισμένοι με φρέσκιες επιρροές από τα νέα τους μέλη και την δεύτερη κιθάρα, πειραματίζονται με την ηχητική τους αισθητική δίνοντας περισσότερο όγκο και ένταση στις συνθέσεις τους ενώ ο στίχος τους ξεφεύγει απο τα κλισέ της punk θεματολογίας εκφράζοντας με καυστικό αλλά και ποιητικό τρόπο την εσωστρεφή αναζήτηση μιας πανανθρώπινης πολιτικής στάσης. Στις 14 του Νοέμβρη ανοίγουν την συναυλία των Ολλανδών "Shrubs" και "The Ex" στο "Club 22".
Τον χειμώνα του '87 ξεκινούν τις δοκιμαστικές ηχογραφήσεις του νέου υλικού που θα αποτελέσει τον κορμό του δεύτερου δίσκου, με τη σύνθεσή τους να απαρτίζουν οι: Θ. Ηλιακόπουλος τύμπανα, στίχοι και φωνή, Κ. Χατζόπουλος κιθάρα και φωνητικά, Δ. Παππάς κιθάρα και φωνητικά και Α. Αλιφέρης μπάσο. Στις 5 και 6 Φεβρουαρίου 1988 ανοίγουν τις συναυλίες των Ολλανδών "The Ex" στο club "Ρόδον" και στις 20 εμφανίζονται στο club "127 db" στα Εξάρχεια, για τελευταία φορά. Τον Φεβρουάριο του '89 ολοκληρώθηκε η τεχνική επεξεργασία των ηχογραφήσεων και την άνοιξη κυκλοφόρησε από τη "Di-Di Music" ο δίσκος με τίτλο "Ρέκβιεμ (για ξεπεσμένους θεούς)" που περιείχε έντεκα κομμάτια τους. Την ίδια χρονιά η μπάντα διαλύεται.
Σε όλη την πορεία τους έδωσαν πολλά και συχνά επεισοδιακά live κυρίως σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη αλλά και σε πολλές επαρχιακές πόλεις συσπειρώνοντας γύρω τους έναν μεγάλο αριθμό ατόμων απο τον αντιεξουσιαστικό και εναλλακτικό χώρο που τους ακολουθούσε παντού. Με το συγκρότημα εμφανίστηκαν σε κάποια live τους και οι Γιάννης Βεναρδής ("Αδιέξοδο") τύμπανα, Γιώργος Πιπίνης ("Moist Device") μπάσο, Γιώργος Δρακόπουλος ("Moist Device") πλήκτρα και Γιώργος Κιούσης τύμπανα.
Το '96 επανακυκλοφορούν από τη "Wipe Out Records" οι δύο τους δίσκοι μαζί με δύο επιπλέον ακυκλοφόρητα κομμάτια τους, σε ένα cd καθώς και περιορισμένο αριθμό διπλών βινυλίων.
Τον Απρίλιο του 2009 και με την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη διάλυσή τους, συναντήθηκαν ο Θ. Ηλιακόπουλος, ο Κ. Χατζόπουλος, ο Α. Αμπράζης και μαζί με τον Μπάμπη Πετσίνη (ex "Sleepin`Pillow") στα τύμπανα έδωσαν στο "Gagarin 205" το τελευταίο τους live ενώ μία εμφάνισή τους ακόμα καταγράφηκε στο πάρτυ που έγινε στο "An Club" τον Μάρτη του 2012 υπό τον τίτλο “The 80’s Gathering”, με την συμμετοχή των Θ. Ηλιακόπουλου, Κ. Χατζόπουλου,  Δ. Δρακόπουλου και φίλων μουσικών (μέλη των "No Mind") που απέδωσαν κομμάτια της Γενιάς.

 
GreekEnglish (United Kingdom)