Παπαδόπουλος Μπάμπης
Κιθαρίστας του συγκροτήματος ΤΡΥΠΕΣ. Αρκετά από τα τραγούδια τους είναι δικές του συνθέσεις (Εδώ, Κράτα Το Σόου Μαϊμού, Γιορτή, Καινούργια Ζάλη κ.ά) ενώ ο ήχος και το παίξιμό του ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία στον ήχο του συγκροτήματος.
Μέχρι το 2001 που σταμάτησαν να παίζουν, οι Τρύπες, ηχογραφούν 7 δίσκους - 6 studio και έναν live.
Από το 1992 ήταν μέλος της “Λοξής Φάλαγγας”, του συγκροτήματος που συνόδευε τον
Νίκο Παπάζογλου στις συναυλίες του.
Το 2000, η ενορχήστρωση που κάνει στο δίσκο “Βραχνός Προφήτης” του Θανάση Παπακωνσταντίνου, δημιουργεί μια τομή στην ελληνική δισκογραφία, μιας και ο δίσκος κατάφερε να δώσει μιαν άλλη πιο σύγχρονη εικόνα στο ελληνικό τραγούδι, παντρεύοντας τον ήχο του Θανάση Παπακωνσταντίνου με την ροκ-ψυχεδέλεια και τον αυτοσχεδιασμό-πειραματισμό. Ο “Βραχνός Προφήτης” ψηφίστηκε σαν ένας από τους καλύτερους δίσκους της δεκαετίας.
Το 2001 συμμετέχει στον δίσκο “Θυρωρός” του Γιώργου Χριστιανάκη παίζοντας τις κιθάρες.
Το 2002 κάνει την ενορχήστρωση και παίζει στον δίσκο “Αγρύπνια” του Θανάση Παπακωνσταντίνου καθώς και δημιουργεί τους “Λαϊκεδέλικα”, την ορχήστρα που συνόδευε στις συναυλίες τον
Θ. Παπακωνσταντίνου για τα επόμενα δύο χρόνια.
Την ίδια χρονιά κάνει την ενορχήστρωση και παίζει τις κιθάρες, μαζί με τον Σωκράτη Μάλαμα, στον δίσκο του τελευταίου, “Ένα”.
Το 2003 ξεκινά την συνεργασία του με τον γνωστό σαξοφωνίστα-κλαρινετίστα Φλώρο Φλωρίδη.
Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι ο δίσκος “Fictional Lies On Right Occations” που κυκλοφορεί από την jnd rerecords.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει στον δίσκο του Γ. Χριστιανάκη με τίτλο “Παράξενες ιστορίες”.
Το 2005 κάνει την ενορχήστρωση και παίζει τις κιθάρες στο δίσκο του Σ. Μάλαμα “Το Άδειο Δωμάτιο”.
Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς γράφει την μουσική για την ταινία “Αγρύπνια” του Νίκου Γραμματικού.
Από τον Σεπτέμβριο του 2005 ξεκινά να διδάσκει στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου όπου μέχρι το 2014 ήταν τακτικό μέλος του εργαστηριακού διδακτικού του προσωπικού.
Το φθινόπωρο του 2007 γράφει την μουσική για το έργο “Το Όνειρο Του Δωδεκάμερου” του
Γ. Θεοτοκά για το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.
Το 2008 ξεκινά τα αυτοσχεδιαστικά Electric Solo -ένα project που παρουσιάζει μέχρι και σήμερα- το πνεύμα των οποίων αποτυπώθηκε στο άλμπουμ “Σκηνές Από Ένα Tαξίδι” την άνοιξη της ίδιας χρονιάς από την Puzzlemusik. Ο δίσκος είναι ορχηστρικός, όλα τα κομμάτια είναι παιγμένα με κιθάρες, ακουστικές και ηλεκτρικές, ένα ταξίδι σε ηχητικά τοπία από την ελληνική λαική μουσική μέχρι το ροκ και την αβανγκάρντ της Νέας Υόρκης.
Στο τέλος του 2009 κυκλοφορεί από την ίδια δισκογραφική εταιρία το άλμπουμ
“Well Anything Can Happen”, μια συνεργασία του με τον Φλώρο Φλωρίδη και τον γνωστό κιθαρίστα Nicky Skopelitis (Material, Bill Laswell κλπ). Ο δίσκος είναι καθαρά αυτοσχεδιαστικός.
Από το 2010 είναι μέλος του συγκροτήματος “Χειμερινοί Κολυμβητές”.
Στις αρχές του 2010 γράφει την μουσική για τη θεατρική παράσταση “Ερρίκος-Εδουάρδος-Ριχάρδος” που ανέβασε η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.
Την άνοιξη της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί από την Puzzlemusik, ο δεύτερος προσωπικός του δίσκος με τίτλο “Απ' Την Σπηλιά Του Δράκου”. Ο δίσκος περιλαμβάνει διασκευές από ρεμπέτικα τραγούδια της δεκαετίας του '30 και τέσσερα πρωτότυπα ιντερμέδια.
Το 2013 γράφει τη μουσική για την ταινία “Το Μικρό Ψάρι” του Γιάννη Οικονομίδη.
Στις αρχές του 2014, παράλληλα με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο Βερολίνο -64η Μπερλινάλε-
το soundtrack κυκλοφορεί σε 10ιντσο συλλεκτικό βινύλιο από την Feelgood Records. Την επόμενη χρονιά,
η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου του απονείμει το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής.
Τον Νοέμβριο του 2014, κυκλοφορεί το τρίτο προσωπικό του άλμπουμ από την Puzzlemusik με το τίτλο “Μέσα στον Πόνο είν’ η Χαρά Μέσ’ στην Χαρά είναι ο Πόνος”.
Το άλμπουμ μπήκε στις περισσότερες λίστες με τα καλύτερα της χρονιάς. Στη λίστα, μάλιστα, των συντακτών του περιοδικού Avopolis κατέκτησε την πρώτη θέση ως το καλύτερο άλμπουμ ελληνικής παραγωγής του 2014.
Ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010, μετά τη κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ του,
ο Μπάμπης Παπαδόπουλος έχει ξεκινήσει και συνεχίζει μέχρι σήμερα ζωντανές εμφανίσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό με την ορχήστρα που δημιούργησε.
Το σύνολο “Ακούστικ Σετ”, το οποίο συμμετείχε και στην ηχογράφηση του τελευταίου του δίσκου,
αποτελούν, εκτός από τον ίδιο που παίζει ακουστική κιθάρα, ο Φώτης Σιώτας (βιολί και βιόλα),
ο Μιχάλης Βρέττας (βιολί), ο Δημήτρης Βλαχομήτρος (μπουζούκι) και ο Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο).
Στις συναυλίες αυτές, παρουσιάζουν και τα τρία προσωπικά άλμπουμ του Μπάμπη Παπαδόπουλου ενορχηστρωμένα από τον ίδιο για το συγκεκριμένο μουσικό σύνολο.