Το συγκρότημα Αναγέννηση ξεκίνησε ως ιδέα του πάστορα Κωσταντίνου Μακρή το 1979, πριν την ίδρυση της Ελληνικής Ιεραποστολικής Ένωσης. Σκοπός της Ε.Ι.Ε. είναι η διάδοση του Ευαγγελίου οπότε το γκρουπ Αναγέννηση ιδρύθηκε ώστε να υλοποιήσει αυτήν την επιθυμία με όχημα την μουσική, την οποία θα προσέφερε σε ζωντανές εμφανίσεις άνευ αντιτίμου.
Στα τέλη του 1980 προς αρχές του 1981 το γκρουπ είχε πλέον ενεργοποιηθεί ενώ για να δοθεί το έναυσμα αλλά και η μουσική κατεύθυνση που θα λάβαινε, ο Κωσταντίνος Μακρής τους παραχώρησε μια μεγάλη συλλογή δίσκων, η οποία περιελάβανε όλο το εύρος των μουσικών κατευθύνσεων της χριστιανικής μουσικής από την παγκόσμια δισκογραφία, ώστε να αποτελέσουν την πρώτη επιρροή του γκρουπ.
Ως πυρήνας του γκρουπ στάθηκαν τα παιδιά της οικογένειας Μακρή, με τον Κορνήλιο Μακρή (ντραμς) τον Χάρη (μπάσο) και τον Ιωνάθαν (σαξόφωνο) ενώ καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο έμπειρος και με προϋπηρεσία ενορχηστρωτής και μουσικός Γιάννης Ιγγλεζιάν, ο οποίος ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση, παράλληλα με την 2η κιθάρα, την σύνθεση και τα φωνητικά. Τέλος, σόλο κιθάρα και την αρχική καλλιτεχνική διεύθυνση είχε αναλάβει ο εξίσου έμπειρος μουσικός Θεολόγος Παπαδόπουλος, ο οποίος στα 70ς είχε θητεύσει στους Streetmakers. Για πληρέστερο ηχητικό αποτέλεσμα, μια πλειάδα σπουδαίων μουσικών πέρασαν ως guest από τους Αναγέννηση, ώστε να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό για το γκρουπ. Μεταξύ αυτών ήταν ο κιθαρίστας Νίκος Τερζής, η προερχόμενη από ωδειακή εκπαίδευση Νόπη Σπανού στο πιάνο, στην σύνθεση και στο τραγούδι, ο Πέτρος στα keybords, ο Γιάννης Μπούκης στην ηχοληψία, η Έλλη Χαραλαμπίδου στην σύνθεση και στα φωνητικά, η Αννέτα Παπαδοπούλου στην σύνθεση και στα φωνητικά, η Μαρία Γαληνού στα φωνητικά και τέλος ο Θοδωρής Καλογερόπουλος ως μόνιμος φροντιστής σκηνής (stage crew).
Με άξονα αυτήν την ομάδα, το γκρουπ άρχισε εντατικές πρόβες στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιεραποστολής επί της οδού Ευριπίδου 14 στην Αθήνα και συγχωνεύοντας τις επιρροές τους από BobDylan, EricClaptonαλλά και το αμερικάνικο χριστιανικό ροκ γκρουπ Petra, από κοινού συνδιαμορφώνουν ένα αξιόλογο ρεπερτόριο. Τα τραγούδια αυτά, αρχικά θα τα παρουσιάσουν ζωντανά τον χειμώνα του 1982 στην αίθουσα της Ιεραποστολής ενώ το καλοκαίρι του 1982 θα προβούν σε μια τολμηρότατη κίνηση, οργανώνοντας ένα tour 3 εβδομάδων κατά μήκος όλης της ελληνικής επικρατείας. Με δικά τους έξοδα, θα προμηθευτούν τον κατάλληλο ηχητικό εξοπλισμό και θα οργώσουν όλη την Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα τραγούδια τους σε ελεύθερους χώρους άνευ αντιτίμου. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση με τα μηνύματα του Ευαγγελίου, αφού τα τραγούδια θα εμπλουτίζονταν από ομολογίες πίστεως ενώ κλείνοντας κάθε εμφάνιση, ακολουθούσε ομιλία στην οποία αναδεικνύονταν τα μηνύματα της πίστεως. Παράλληλα, στους χώρους της εμφάνισης υπήρχαν πάγκοι με βιβλία, Καινές Διαθήκες, κασέτες αλλά και έκθεση φωτογραφιών ενώ σε πολλές συναυλίες εμφανίστηκαν σε ρόλο supportγκρουπ αμερικάνικα και πορτογαλικά γκρουπ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μοιράστηκαν την σκηνή και με το αδερφό συγκρότημα των Πάροικων εκ Θεσσαλονίκης.
Τελικά οι συναυλίες και το road tour διήρκησε από τις 17 Ιουνίου έως και τις 20 Ιουλίου και εμφανίστηκαν σε δεκάδες ελληνικές πόλεις ανά την επικράτεια, όπως στο Γύθειο, Αμαλιάδα, Ναύπλιο, Πάτρα, Καλαμάτα, Ηγουμενίτσα, Ξάνθη, Βόλο, Κατερίνη, Δράμα, στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα αλλά και στην Πλατεία Αριστοτέλους στην Θεσσαλονίκη. Μέσα σε αυτήν την περιοδεία εντάχθηκαν και αρκετές εμφανίσεις σε φυλακές και ιδρύματα, μεταφέροντας τα μηνύματα του Ευαγγελίου σε συνανθρώπους που δεν είχαν την δυνατότητα να έρθουν αυτοί κοντά τους.
Με την επιστροφή του συγκροτήματος στην βάση του, γεννήθηκε η ανάγκη να καταγραφούν τα τραγούδια της περιοδείας τους ώστε να αποτελέσουν ένα μουσικό τεκμήριο ομολογίας, οπότε χρησιμοποιήθηκε η αίθουσα της Ιεραποστολής ως d.i.y. στούντιο, όπου με την προσθήκη πομπινόφωνων είχε διαμορφωθεί ένα μέρος του χώρου για ηχογραφήσεις. Η ηχογράφηση έγινε μια και έξω, χωρίς overdubs ή επανηχογραφήσεις και κατόπιν το αποτέλεσμα περάστηκε και αναπαράχθηκε σε κασέτες μέσα από ένα επαγγελματικό Tape Player Technics, οπότε γεννήθηκε το 1ο άλμπουμ με τίτλο «Ειρήνη», το οποίο κυκλοφόρησε σε κασσέτες, περιέχοντας 15 τραγούδια σε ένα folk/ classic rock χριστιανικό μουσικό υπόβαθρο.
Σχεδόν έναν χρόνο μετά και αφού έχουν επαναληφθεί οι καλοκαιρινές περιοδείες του γκρουπ, θα παρθεί η απόφαση να ηχογραφηθούν και τα νέα τραγούδια τους που είχαν εν τω μεταξύ γραφτεί, οπότε με την πολύτιμη βοήθεια του Θεολόγου Παπαδόπουλου θα περάσουν τις πόρτες του studioAlphaκαι τον χειμώνα του 1984 θα γεννηθεί το 2ο άλμπουμ των Αναγέννηση με τίτλο «Αν ξανα-γεννιόσουνα-πρόσκληση στην ζωή».Την κυκλοφορία του βινυλίου και της κασέτας θα αναλάβει η οργάνωση ΕΚΠΑ ( Εταιρεία Πνευματικής & Κοινωνικής Ανάπτυξης) και θα περιέχονται οι 10 νέες καταθέσεις του γκρουπ, παραμένοντας πιστοί στο xianrock που υπηρετούσαν με συνέπεια και τόλμη, καταθέτοντας ένα πλήρες, ολοκληρωμένο και υψηλής αισθητικής έργο. Η σύνθεση του γκρουπ παρέμεινε η ίδια με την πρώτη ηχογράφηση, με μόνη διαφοροποίηση την προσθήκη επιπλέον φωνητικών στο κομμάτι «Θυσία» από την Αννέτα Παπαδοπούλου λόγω της έκτακτης μετάβασης της Νόπης Σπανού στην Αυστραλία, η οποία είχε γράψει τον αρχικό φωνητικό σκελετό του τραγουδιού. Ο δίσκος θα κυκλοφορήσει εντός του 1985 και θα προκαλέσει αίσθηση με την τολμηρή του ματιά στην χρήση της ροκ μουσικής πάνω σε χριστιανικό στίχο ενώ μέχρι και σήμερα η ακρόασή του παραμένει φρέσκια και δροσερή, παρά τον χρόνο που έχει μεσολαβήσει από την εγγραφή του.
Κατόπιν του 2ου δίσκου, οι Αναγέννηση θα παραμείνουν ενεργοί στις ζωντανές εμφανίσεις μέχρι και το 1986 όπου θα εμφανιστούν στο θέατρο Παλλάς, ενώ κατόπιν υπό το βάρος της μετακόμισης πολλών μελών σε άλλες χώρες, θα επέλθει μοιραία η αδρανοποίηση και το τέλος της μουσικής τους προσφοράς, αφήνοντάς μας ως λαμπερή παρακαταθήκη 2 άλμπουμ που διαπνέονται από τόλμη, πρωτότυπες συνθέσεις και ρηξικέλευθες στιχουργικές τομές. Τα δύο άλμπουμ του συγκροτήματος βρίσκονται διαθέσιμα για ακρόαση εδώ : https://anagennisi.bandcamp.com/
Комментарии