Οι Απολλώνιοι αποτελούσαν μέχρι σήμερα, ένα μυστήριο σχήμα το οποίο κατέθεσε δύο δυνατές συνθέσεις σε ένα δισκάκι 45 στροφών, μέσα από την ετικέτα Calypso της Polygram, το 1977.
Η ιστορία τους ξεκινάει με το ιδρυτικό μέλος Γεώργιο Χάμο ο οποίος το 1960 επέστρεψε σε ηλικία 6 ετών στην γενέτειρά του, την Ελασσόνα, ενώ στα εννέα του χρόνια είχε ήδη γραφτεί στην Φιλαρμονική έχοντας ως κύριο όργανο την τρομπέτα, υπό την εποπτεία του κορυφαίου Λαρισαίου μαέστρου Ιωάννη Τσανάκα. Θα ακολουθήσουν 7 χρόνια ωδειακής εκπαίδευσης στην θεωρία της μουσικής με δάσκαλο τον Σταύρο Χατζηβασίλη. Σε ηλικία 16 χρονών θα ακολουθήσει η κάθοδός του στην Αθήνα, κάνοντας την πρώτη του επαγγελματική προσπάθεια στον χώρο της μουσικής και θα βρει θέση στην ορχήστρα του Hilton ως τρομπετίστας. Αυτή η πρώτη του τριβή με τις σύγχρονες ορχήστρες θα του δώσει τις βάσεις ώστε την επόμενη χρονιά να μπαρκάρει ως μουσικός ορχήστρας στα κρουαζιερόπλοια της εταιρείας Χανδρή ενώ στα 18 του θα παρουσιαστεί φαντάρος στο κέντρο εκπαίδευσης της Πάτρας. Δεδομένης της εμπειρίας που είχε ήδη αποκτήσει και των μουσικών του γνώσεων, θα μεταταχτεί στην ορχήστρα της Λέσχης Αξιωματικών, πάντα ως τρομπετίστας όπου και θα παραμείνει από το 1972 έως και την απόλυσή του τον Απρίλη του 1975.
Ο Απρίλης του 1975 θα σταθεί κομβικό σημείο στην ίδρυση των Απολλώνιων, αφού με την απόλυσή του από τον στρατό, ο Γεώργιος Χάμος θα επιστρέψει στην γενέτειρά του και με την βοήθεια του Σπύρου Μπλιώνα (ρυθμική κιθάρα), του Γεώργιου Μεζίλη (ντραμς) και του Ερρίκου Μαγρίζου στο μπάσο θα ιδρύσουν τους Απολλώνιους, ενώ ο ίδιος θα αναλάβει την σόλο κιθάρα και τα φωνητικά. Στον επόμενο χρόνο η μπάντα θα δημιουργήσει ένα ρεπερτόριο σχεδόν 110 τραγουδιών, αρκετά εκ των οποίων ήταν πρωτότυπες συνθέσεις του Γεώργιου Χάμου και θα τα παρουσιάσει σε μια σειρά συναυλιών όσο στην Ελασσόνα όσο και στο κέντρο Παλλάς της Λάρισας. Η φήμη τους για την εκτελεστική τους δεινότητα όσο και για τις συνθέσεις τους δεν θα αργήσει να ξεπεράσει τα σύνορα του νομού και μέσα στο 1977 θα τους έρθει πρόσκληση από την Polygram (τότε Phonogram) να κατέβουν στην Αθήν ώστε να δισκογραφήσουν το πρώτο τους single. Αρχές του 1977 ηχογραφούνται στο στούντιο ΕΡΑ τα οδού Σταδίου, υπό την επίβλεψη του ηχολήπτη Γεώργιου Φρεν, δύο τραγούδια τα οποία θα εκδοθούν από την θυγατρική ετικέτα της Phonogram, την Calypso. Στο δισκάκι περιέχονται δύο εκπληκτικές συνθέσεις του Γεώργιου Χάμου σε δικούς του στίχους, ο «Γέρος» και τα «Όνειρα». Το πρώτο είναι μια ηλεκτρική μπαλλάντα με έντονα progressive στοιχεία, ενώ τα «Όνειρα» χαρακτηρίζονται ως ένα fuzz ψυχεδελικό κομμάτι, με έντονη χρήση παραμόρφωσης, wah-wah , reverbκαι delay και ένα όργανο που διατρέχει το κομμάτι από την αρχή μέχρι το τέλος. Την ίδια εποχή θα τους ζητηθεί από το κανάλι της ΥΕΝΕΔ να γίνουν κάποια γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους, αποδίδοντας τα κομμάτια τους, ως μια πρώιμη μορφή videoclip, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τελικά σε ένα session στο οποίο συμμετείχαν μαζί με τον Λάκη Τζορντανέλι. Μέσα στο 1977 θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων με την Phonogram, στις οποίες θα βολιδοσκοπηθεί το συγκρότημα για την έκδοση ενός μεγάλου δίσκου, χωρίς όμως να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.
Η αδυναμία επίτευξης ενός συμβολαίου για κυκλοφορία long play δίσκου καθώς και οι ανακύπτουσες στρατιωτικές υποχρεώσεις των μελών του συγκροτήματος οδήγησαν νομοτελειακά στην διάλυσή του τις τελευταίες μέρες του 1977. Έκτοτε τα μέλη των Απολλώνιων θα ακολουθήσουν ξεχωριστές πορείες με τον Γεώργιο Χάμο να επιστρέφει στην Αθήνα, εμφανιζόμενος στην Αίγλη, όπου και θα γνωρίσει τον επιχειρηματία Σαπουντζάκη, ο οποίος θα προτείνει την από κοινού λειτουργία club και ξενοδοχειακής μονάδας στο Πόρτο Χέλι, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 1978. Το 1986 θα λάβει την απόφαση επιστροφής στην γενέτειρα του πόλη, την Ελασσόνα, όπου θα ιδρύσει 2 ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και μια αίθουσα εκδηλώσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν σταθμό για τον τουρισμό και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Ο Γιώργος Μεζίλης θα ασχοληθεί επίσης επιτυχώς με τις τουριστικές επιχειρήσεις ιδρύοντας δική του ξενοδοχειακή μονάδα ενώ ο Σπύρος Μπλιώνας θα ασχοληθεί με το λαϊκό ρεπερτόριο ως ερμηνευτής με μεγάλη επιτυχία, μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου του 2021, όπου και κατέληξε μετά από πολυήμερη νοσηλεία.
Comentários